Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Den gamle grävmaskinisten

Arbete i historisk tid

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Den gamle grävmaskinisten

Sidan om ”Historiska yrken” runt det gamla Hörneå fortsätter här med grävmaskinisten. Idag har Hörneå by minst tre kända grävmaskiner, av varierande prestanda och av vilka två återfinns på annan sida. Den professionella grävmaskinisten heter Sören Rehnmark. Han har en modernare hjulgrävare till skillnad från de två andra, Stefan Backlund och Gunnar Engström. Det två senare har inga ”miljöcertifierade” maskiner, två riktigt miljömarodörer med läckande hydrauloljor.

Här följer några bilder ur fotografen Algot Engströms arkiv. En grävmaskin i arbete var nog en spektakulär syn förr i tiden. I detta fall rör vi oss på 1930 och 40-talet.

Hydrauliken var ännu inte i bruk på grävmaskinerna, utan man förlitade sig till vajrar och olika, mer eller mindre, sinnrika taljor och bommar. Man inser även att många historiska grävmaskinsfabrikat grävt sin egen grav sedan andra kluriga hydraultekniker förstörde deras levebröd i nystartade företag. Serien inleds med en ganska modern Ruston Bucyrus, modell 19-RB (bild 1). Ruston Bucyrus var ett engelsk företag som grundades 1930 med nytänkande kring lingrävaren. Företaget klarade sig ganska länge men verkar ha slukats upp av andra aktörer 1985, och man fortsatte att tillverka olika specialmaskiner med linor, kanske än idag.

Ruston Bucyrus

Bild 1. Se text. Man kan tro att bilden är tagen på sent 1940-tal att döma av lastbilen och den ganska stora grävaren av märket Ruston Bucyrus. Man noterar en av de två principerna för grävmaskinen, att skopan gräver ”framåt” snarare än ”bakåt” i riktning mot själva maskinen. Den förra konstruktionen är mycket fördelaktig när linor används, en enkel och effektiv grävform. Däremot ser maskinisten lite dåligt vad som händer runt skopan. Skopan tömdes med ett "lock" på undersidan, vilket ses på bilden. Idag, och i synnerhet med hydraulik, så är den motsatta konstruktionen nästan allenarådande.

Ett annat historiskt företag var Kockums ”Landsverk”, som än idag kan ses stå som monument i naturen med sina tjocka vajrar och larvfötter. Vilket fabrikat vi ser i bild 2 är oklart. Man lägger märke till den motsatta grävprincipen mot det som visas i bild 1 (se bildtext).

Lingrävare

Bild 2. En lingrävare med maskinist som tar en paus, kanske vid mitten av 1940. Det var nog ett ganska tungt jobb att spaka dessa maskiner, och bullrigt. Jämför med bild 1 och det som skrivs i bildtexten.

Ruston Bucyrus

Bild 3. I denna bild kanske vi ser ännu en Ruston Bucyrus, av äldre och lite mindre modell än den i bild 1. Var grävningen försiggår och i vilket syfte kan vi bara gissa oss till. Kanske är det i anslutning till Hörnefors fabrik, eller någon gårdstomt. I mån läsare känner igen huset i bakgrunden, eller rent utav kört denna maskin, hör av er till Redaktionen.   

Ruston Bucyrus

Bild 4. Här har grävmaskinisten hoppat ut ur grävaren. Med stor förvåning noteras att denne hade klänning. Grävandet verkar ha gått brutalt till, vajrarna hänger som slaka tvättlinor från maskinen av märket Ruston Bucyrus.

Grävare

Bild 5. Grävaren från bild 4 visade sig stå utanför Vännäs Motormuseum. Den är nog tänkt att renoveras i en framtid. Museet kan varm rekommenderas.

Grävare

Bild 6. Ergonomin i förarhytten till Ruston Bucyrus är mycket förnämlig. Från den bekväma förarstolen når man lätt spakar och pedaler. Skulle motorn trassla bakom ryggen är det bara att vända sig om och skruva.

Motorer var det ont om, och de var dyra och tunga. Istället kunde man nyttja en befintlig tändkulemotor på hjul (traktor), eller kanske en ångmaskin. Det var det bara att rigga upp ett grävaggregat några meter framför och dra en rem mellan dessa. Sedan kunde man gräva några tag i jorden, varefter man flyttade schabraket några meter för nästa grävtag. En sådan effektiv maskin finns att beskåda utanför Vännäs Motormuseum.

I bild 7 ses en påfallande ung grävmaskinist köra maskin, ett grävaggregat med remdrift. Maskinisten heter Rickard Engström-McCormack, och med arbetsledaren stående bredvid, Lisa Engström-McCormack. Namnet McCormack låter riktigt bra i traktorkretsat, ett namn som klingar rätt hos de läsare som kan sin gamla traktorhistoria, om än snarare McCormick. Det amerikanska traktorföretaget McCormick/International Harvester var pionjärer i mycket, tills det började gå överstyr 1981. Trots det så lever märket kvar än idag, men i ny tappning och namn. I detta fall råkar dock skribenten känna pappa Steve McCormack och vet att det snarare handlar om stora flygmaskiner och ”British Airways”, vilket faller utanför ämnet för denna artikel.

Grävare

Bild 7. Se text och information om grävmaskinisten och arbetsledare till vänster i bild. Rickard och Lisa Engström-McCormack är Becken-bon Rickard Engströms (1883-1943)  sondottersbarn. Grävmaskinens fabrikat är dessvärre inte känt i skrivandets stund (men väl senare via denna länk). För att ge en mer historisk prägel och lokal förankring, råkar även Becken-bon Otto Sjöstedt traskat in i bildens centrum, från ca 95 år tillbaka i tiden. Grävaggregatet var nog inget som Otto hade sett som ung. Maskinen såg nog dagens ljus någon gång på 1930-talet.

Gunnar Engström, 2009-03-22

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se